Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde 25 olarak ölçüldü.
Yalova’nın günlük 90 bin metreküp su ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi son yağışlarla birlikte yüzde 9’a gerilerken yüzde 25’e yükseldi.
Yıllık 36 milyon metreküp kapasite ile şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı, kuraklık nedeniyle 2023 yılına yüzde 9 doluluk oranıyla girdi.
Geçen yıl aynı zamanlarda yüzde 87 dolu olan ve kapaklarını açmak zorunda kalan barajda su seviyesi son dönemde kar ve yağmurla birlikte yüzde 25’e yükseldi.
Barajdaki su seviyesi hakkında açıklama yapan Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Tutuk, 2014 yılında yapılan Kurtköy hattından baraja yılda 7 milyon metreküp su geldiğini belirtti.
Kurtköy hattıyla baraj havzasında 37 milyon metreküp su topladıklarını belirten Tutuk, “Barajımız 12’nci ayda yüzde 9’a düştü. Ocak ayında yağan karla birlikte şu an yüzde 25’e çıktı. Artarak devam ediyor. Yüzde 9’dan sonra yüzde 25 iyi geliyor ama şu anda barajın yüzde 75’i boş.Tedbirlerimizi elden bırakmayacağız.Kamu ve belediye olarak tüm tedbirlerimizi almak durumundayız.Ek göletimiz var, Ortaburun.Hattı ayırıp Ortaburun göletini Çınarcık’a bağlayacağız.Çınarcık’ın suyunu tek başına 6 ay verebilecek bir göletimiz var.” dedi.
Barajın 15 Mayıs 2023 tarihinden itibaren yağışlarla dolacağını düşündüklerini kaydeden Tutuk, barajın dolmaması halinde su kesintilerinin yaşanabileceğini söyledi.
Yapılması planlanan Çağlayan Barajı (Gökçe 2) hakkında da bilgi veren Tutuk, şunları kaydetti:
“Barajın projesi çiziliyor, zemin etütleri başlayacak. Barajı besleyen ana akarsu üzerindeki Gökçe 2 Barajı Selimandra 5 yıllık yatırım planına alındı. Ayrıca Altınova tarafına Karadere Barajı yapılacak. Karadere, Göçke 2 ve Kurtköy devrinin güçlendirilmesiyle Yalova’nın 100 yıl suya ihtiyacı kalmayacak.” Bütün bu adımlar atıldı. Ancak son 63 yılın en kurak dönemini yaşadığımız için bir sorunla karşı karşıyayız. Tüm ülkemiz gibi Yalova da bu kuraklıktan ciddi anlamda etkileniyor. Barajımızın bu aylarda açık olması gerekiyordu. Normalde yüzde 25 seviyesinden memnunuz gibi görünüyor.” Aslında yüzde 75’in boş olduğunu söylüyorum.”
Kayıp kaçak oranını önlemek için 500 milyon liralık ana iletim hattı değişikliğine başladıklarını kaydeden Tutuk, yüzde 10’u tamamlanan işin 18 ayda tamamlanıp teslim edileceğini söyledi.
Ana iletim hattında yüzde 20 kaçak olduğunu ve bunun baraj suyunun yüzde 20’sinin boşa gittiği anlamına geldiğini belirten Tutuk, şöyle devam etti:
“Bunu engellediğimizde otomatik olarak baraj suyunun yüzde 20’sini korumuş olacağız. İkinci aşama şehir içi içme suyu hatlarının değiştirilmesi. Ana isale hattı bittikten sonra bunun 2025’te değişeceğini öngörüyoruz. Orada orada da kaçakların yaklaşık yüzde 30’u var.Biz bunların önüne geçtik,ikinci barajı yaptığımızda Allah’ın izniyle su problemimiz olmayacak Yalova’da ama ana isale hattı çok önemli.Kırık ve parçalı. 1999 depreminde 26 yerde hat.Ne yaparsak yapalım yüzde 20 sızıntının altına getiremiyoruz.40 milyon metreküp barajın yüzde 20’si 8 milyon metreküp demek.8 milyon metreküp su olsaydı şu an barajda olsaydı, baraj aslında yüzde 50 olurdu. Bundan da bahsetmiyor olurduk.”
Vatandaşların suyu tasarruflu kullanmaları konusunda da uyarıda bulunan Tutuk, hazır bekletilen 14 su kuyusunun acil durumlarda kullanıma açılabileceğini sözlerine ekledi.
Açıklamaya Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Green Bay Su Sendikası Lideri İsmail Demir ve DSİ yetkilileri de katıldı.