Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı’ndan scooter açıklaması: “Bizim derdimiz yayaların kaldırımlarda haklarını korumak”
Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı’ndan scooter açıklaması: “Bizim derdimiz yayaların kaldırımlarda haklarını korumak”
İSTANBUL İstanbul’da hızla artan scooter sayısı nedeniyle kaldırımlar geçilmez hale geldi. Kadıköy Belediyesi kaldırımlardaki fazla scooterların temizlenmesi için uyarı gönderdiği kiralama firmalarına süre vermişti. Basın açıklaması yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Bizim derdimiz Kadıköy’de kaldırımlarda yayaların haklarının korunması. Bu tür yayaların geçmesini engelliyor ve yayaların geçmesini imkansız hale getiriyor.” dedim.
İstanbul’da özellikle Kadıköy’de sayıları hızla artan elektrikli scooterlar kaldırımları işgal etmeye başladı. Kadıköy Belediyesi, geçilmez hale gelen sokaklarla ilgili bir maddeye imza attı. Scooter kiralama firmalarına uyarı göndererek ilçedeki fazla araçlarını toplamalarını isteyen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, aksi takdirde kaldırımları işgal eden masa, billboard gibi scooterların bugün olduğu gibi kısa sürede toplanacağını söyledi. ve yarın. Odabaşı, yönetmelikteki polis kanununun ilgili maddesini uygulayarak kabahatler kanununa göre ceza vereceklerini bildirdi.
Basın açıklamasında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Kadıköy Belediye Başkanı olarak önce şunu söyleyeyim. Bizim derdimiz Kadıköy’de hiçbir ulaşım aracını yasaklamak falan değil. Biz bunları belli bir sıraya koyduk. Zaten herhangi bir şeyi yasaklama yetkileri de yok” dedi.Scooter tüm dünyada yeni bir ulaşım aracı olarak kullanılmaya başlandı. Bu elektrikli araçlar Türkiye’de herhangi bir mevzuat olmaksızın kullanılmaya başlandı. Belli bir süre sonra scooter ile ilgili bir mevzuat ortaya çıktı. Ulaştırma Altyapı Bakanlığı, İçişleri ve Çevre Şehircilik Bakanlığı. Sağlık Bakanlığı yaptığı bir çalışma sonucunda elektrikli scooter yönetmeliği diye bir yönetmelik yayınladı. Bu yönetmeliğe göre ilçe belediyelerinin yönetmelik gereği bu scooterlara müdahale etme şansı yok. Sayıyı biz belirlemiyoruz. Kullanım şeklini biz belirlemiyoruz. Nereye park edeceklerini biz belirlemiyoruz. Ancak bu scooterların müdahale etme şansı yok. Ortaya çıkardığı tüm sıkıntılarla uğraşıyoruz. Gün geçmiyor ki bu scooterlar bir vatandaşa çarparak kazaya karışsın ve o vatandaş yaralanmasın. Gün geçmiyor ki engelli arabası ya da bebekli bebek arabası kaldırımlara yanlış park edildiği için bu kaldırımlardan geçemiyor.
“Bizim derdimiz kaldırımlarda yayaların haklarını korumak”
Başkan Odabaşı konuşmasının devamında, “Az önce söylediğim gibi bizim derdimiz Kadıköy’de kaldırımlarda yayaların hakkını korumak. Zabıta kanunundaki maddeyi uygulayarak tüm scooter veya diğer araçları toplayacağız. Bu tür yayaların geçişine engel olan ya da yayaların geçişini imkansız hale getiren araçlar.Bu elektrikli scooterlarımız.Denetimsiz firmalar,yönetmelikte belirtilen sayının kat kat üzerindedir.Üstelik engellenmediğinde de engellenmemesine isyan ediyoruz. çok kolay bir yazılımla bunların önüne geçmek mümkün.Yine diyorum yazılımdan yazılıma bunu koyacaklar.Bu işlerin park noktalarını belirleyebilirler.Biz 5 ay önce uyarı gönderdik.Telefonla veya kanallardan kendilerine ulaştık. Ulaşabildiğimiz ve sayıları azaltın’ dedik. Kadıköy’de iki yüz elli aracımız olduğunu söylüyorlar. İşte bu diyorlar. Söylediklerinin doğru olup olmadığını sahadaki gözlemlerimizle görüyoruz, bu mümkün değil” dedi.
“Problemi Yaşıyoruz, Çözümü Biliyoruz”
Kadıköy’de scooterların kaldırımları işgal etmesi sorununun uzaktan çözülemeyeceğini belirten Odabaşı, “Bize yetki versinler. Kadıköy’deki faciayı Ankara’daki bir bürokrat bilemez. Sorunu yaşıyoruz, çözümünü biliyoruz. yine bakanlık.şöyle söyleyeyim büyükşehir belediyemiz bağdat caddesindeki park yerlerini oluşturdu.biz meclis kararımızla onların park edebileceği onlarca nokta belirledik.haklısınız rahatsa bende park edebilirim kafam eski yerinde yok öyle bir şey.” dedi.