Hastalandığı mağaradan tahliye edilen Amerikalı dağcının tedavisi sürüyor.
Mersin’in Anamur ilçesinde 3 Eylül’de indiği mağarada rahatsızlanan ve ilaç tedavisinin ardından 12 Eylül’de taburcu edilen Amerikalı dağcının tedavisi sürüyor.
3 Eylül’de keşif çalışması için Morca Mağarası’na inen ve doktorların kararıyla 9 Eylül’de başlayan çalışmalar sonrası dün sabah erken saatlerde tahliye edilen Mark Dickey’in, yaşadığı acının ardından verilen tedaviyle tedavisine başlandı. Yaklaşık 1276 metre derinlikte mide kanaması geçiren yaralı, helikopterlerle Mersin Kent Eğitim Merkezi’ne getirildi. Araştırma Hastanesi’nde devam ediyor.
Gözlem amacıyla Dahiliye Yoğun Bakım Servisi’ne götürülen Dickey, tetkik ve kontrollerin ardından servise alındı.
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, nişanlısı Jessica Van Ord’la birlikte Dickey’i ziyaret etti.
Amerikalı dağcının sağlık durumu hakkında bilgi alan Pehlivan, Dickey ve nişanlısıyla bir süre sohbet etti.
Vali Pehlivan operasyon sürecinin detaylarını paylaştı
Pehlivan gazetecilere, Mersin’deki Morca Mağarası’nda dünyanın en güçlü kurtarma operasyonlarından birini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kurtarma operasyonunun sürecini anlatan Pehlivan, şöyle devam etti:
“3 Eylül’de 15 kişilik bir ekip keşif amaçlı oraya girdi. Bu ekibin içinde ABD vatandaşı Mark Dickey de vardı ve 3 Eylül’de mağaraya girdikleri gün onun rahatsızlandığı bilgisini aldık. Tabii bu bilgi alınır alınmaz İçişleri Bakanlığımız AFAD Başkanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, UMKE ve İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı 112 Acil Sağlık ekiplerimiz ilk etapta olay yerine gelerek arama kurtarma çalışmalarına başladı. Tabii ki, Türkiye Mağaracılık Dernekleri Federasyonu ve Avrupa Mağara Kurtarma Derneği’nden toplam 8 ülkeden profesyonel ekipler bu alana geldi. “Mağara içi iletişimin kurulması için ASELSAN gerekli teknik desteği sağladı ve hummalı bir çalışma yürütüldü.”
Ekip sayısının 200’e ulaştığını belirten Pehlivan, sürecin detaylarına değinerek Dickey’nin tahliyesinin 12 Eylül gece yarısı gerçekleştiğini hatırlattı.
sağlık
Dickey’nin tedavisinin Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde devam ettiğini belirten Pehlivan, şunları kaydetti:
“Burası donanım açısından çok üst düzey bir hastane ve bildiğiniz gibi Türkiye’nin ilk şehir hastanelerinden biri. Doktorlarımızdan yeni bilgi aldık, tedavisi ve tetkikleri devam ediyor. Biz de biliyoruz. Kendisiyle konuştum, kendisini iyi hissettiğini, giderek daha iyiye gittiğini söyledi.” “Doktorlarımız da bundan bahsetti. Bir süre burada hastanemizde misafir edilecek. Tedavisi devam edecek ve sonrasında doktorlarımızın takdirine göre taburculuk süreci gerçekleştirilecek.”
Kurtarma operasyonunun teknik detaylarının daha sonra paylaşılacağını vurgulayan Pehlivan, kurtarma operasyonunun dünyada ilk 3’e girebilecek zorlukta bir operasyon olduğunu ve en derin noktalarda mağara prestijiyle yürütüldüğüne dikkat çekti. derinlik.
Pehlivan, kurtarma operasyonuna katkı sağlayan başta AFAD Başkanlığı olmak üzere tüm kurumlara da teşekkür etti.
Bu ve benzeri konularda her vatandaşın sağlığının öncelikli olduğunu vurgulayan Pehlivan, “Devletimiz, ilgili bakanlıklarımız ve birimlerimiz bu ve benzeri faaliyetlerde bulunan herkese bu konuda gerekli desteği veriyorlar ve bunu da sağlamışlardır. bu konuda.” söz konusu.
Bir gazetecinin mağara yakınındaki vatandaşlara herhangi bir uyarıları olup olmadığını sorması üzerine Vali Pehlivan, dağcılık eğitimi almamış ve deneyimi olmayan kişilerin mağaralardan kesinlikle uzak durması gerektiğini söyledi.
“Muhtemelen bu mağaranın bundan sonra edebiyatta da yeri olacak.”
Burada bazı bilimsel keşiflerin yapıldığını ve bunların ilgili gruplarla paylaşılacağını belirten Pehlivan, şöyle konuştu:
“Bu mağaranın bundan sonra muhtemelen literatürde yeri olacaktır. İlgili kurullarımızın bu konuyla ilgili fiilen çalışacaklarını öngörmüştük. Bildiğiniz gibi bu konuda Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarımız ve Tabiatı Koruma Milli Parklar Kurumumuz var. Onların da mağara yapıları ve bunun gibi doğal kaynakları var.”Varlıklarına ilgi gösteriyorlar ve zaman zaman vatandaşlarımıza bu konuda uyarılarda bulunuyorlar. Burası bu anlamda kayıtlı değil. Aslında bu keşifler bu kayıtlara temel teşkil ediyor. Kayıt altına alındıktan sonra önlem alınması ve oraya gidiş-gelişlerin kontrol edilmesi konusunda daha sistematik bir yapı oluşturulacak. “
Aralarında yabancı mağarabilimcilerin de bulunduğu 15 kişilik dağcılık grubu, 3 Eylül’de keşif amacıyla Morca Mağarası’na inmiş, ekip üyelerinden Dickey’in mide kanaması geçirdiğinin ihbarı üzerine bölgede çalışma başlatılmıştı.
Mağarada ilaç tedavisi gören Dickey, doktorların onay vermesinin ardından 9 Eylül’de başlatılan çalışmayla 12 Eylül’de taburcu edildi ve Mersin Kent Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı.