DSÖ: Dang humması vakaları 2000-2022’de 8 kat arttı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2000-2022 döneminde dang humması vakalarında 8 kat artış olduğunu ve bu sayının 500 binden 4,2 milyona çıktığını bildirdi.
DSÖ tropikal hastalıklar birimi başkanı Raman Velayudhan, BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında son yıllarda artış gösteren dang humması vakalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Vaka sayısı 500 binden 4.2 milyona çıktı”
Dünya nüfusunun yarısının sivrisinekler yoluyla insanlara bulaşan dang virüsü bulaşma riski altında olduğuna dikkati çeken Velayudhan, “DSÖ, 2000-2022 döneminde dang humması vakalarında 8 kat artış kaydetti. Bu süreçte vaka sayısı 500 binden 4,2 milyona çıktı.” terimleri kullandı.
Velayudhan, DSÖ’nün son yıllarda daha doğru rakamlara ulaştığı için virüsle ilgili gerçek rakamların daha yüksek olabileceğinin altını çizdi.
Dang humması yaklaşık 129 ülkeyi etkilediğine işaret eden Velayudhan, yılda yaklaşık 100 ila 400 milyon vakanın rapor edildiğini söyledi.
Dang humması ile ilgili vakaların yüzde 80’inin asemptomatik olduğunu vurgulayan Velayudhan, şu anda bu virüse rağmen sadece Sanofi Pasteur’ün aşı geliştirdiğini kaydetti.
Virüse yakalananların en az 3 doz aşı olması gerekiyor.
Bu aşının yaklaşık 20 ülkede kullanılmak üzere ruhsatlandırıldığına işaret eden Velayudhan, “Aşı, dang humması bulaşmış bireyleri yalnızca bir kez koruyor ve virüs bulaşanların 3 doz alması gerekiyor.” söz konusu.
Velayudhan, dang hummasından ölümlerin yılda 40 ila 70 bin arasında tahmin edildiğini ve bu ölümleri bildirmeyen birçok ülke olduğunu belirtti.
Tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen dang humması virüsü sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genellikle hafif ateşe neden olan hastalık, bazı olaylarda ölüme neden olabiliyor.
Vakalar, genellikle “yağış mevsimleri” olarak bilinen Haziran, Eylül, Aralık ve Mart aylarında artar.
Bilim adamları, yüksek sıcaklıkların ve uzun süreli yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerde artışa neden olduğu konusunda uyarıyorlar.
Hastalığa neden olan sivrisinek türü su birikintilerinde larva oluşturduğundan özellikle sanayi çevresindeki çöp birikintileri mutlaka ilaçlanmalıdır.